Jan Klint

Jan Klint reste 1936 till USA, där han fick arbete som flygingenjör hos Taylor Aircraft i Pennsylvania. Året efter återvände han till Danmark, där hans uppgift var att bygga upp en monteringsfabrik för Piper-Club flygplan. I maj 1940 drev längtan ut honom igen till USA, där han vidareutbildade sig inom flygmotorer. Under tiden hade han tjänstgjort i Esbjerg vid Luftvärnsartilleriet, och erfarenheten därifrån fick honom att 1941 anmäla sig som frivillig i den amerikanska armén. Under andra världskriget reparerade han flygplan och utbildade jaktpiloter i USA, och från 1944 överfördes han till aktiv tjänst i Nordafrika. Efter kriget fortsatte han sin anställning hos Piper Aircraft men startade samtidigt en avdelning av Le Klint i USA.

Vid faderns död blev han inte bara direktör för Le Klint utan också för Lactosan i Odense och Ringe. Hos Lactosan uppfann han en maskin som kunde slå ut tusentals ägg automatiskt, och patenteringen av maskinen gynnade ibland Le Klint ekonomiskt.

Jan Klint var till en början inte alls intresserad av att ta över ledningen av Le Klint, men på den tiden var fars ord lag, och Tage Klint var en man av den gamla skolan som inte tog sina barns invändningar för goda varor. Men titeln som direktör för Le Klint hade också den personliga kostnaden att hans amerikanska fru och tre barn återvände till USA, eftersom de inte kunde anpassa sig till Danmark.

Som affärsman förde Jan Klint med sig en internationell och amerikansk inspirerad syn på företagsledning till Le Klint. Å andra sidan var han tvungen att anpassa sig till den mer tillbakalutade fynska mentaliteten. Jan Klint blev dock en mycket uppskattad direktör som med tiden lärde sig att sätta människor före teknik och förstod vikten av att ha en god relation till de anställda.